Emisiune asociată:
Crăciunul La Paprika
1. sezon 2. parte
Preparare
Preîncălzim cuptorul la 160 de grade. Amestecăm untul circa 2 minute, apoi adăugăm zahărul şi continuăm să amestecăm până când devine cremos. După asta, adăugăm sarea, coaja rasă de lămâie şi ouăle unul câte unul, amestecând continuu. Adăugăm una după alta, în porţii de câte un sfert, făina, praful de copt, laptele – adică un sfert din făină şi praful de copt, apoi un sfert din lapte, apoi iar făină şi praf de copt şi aşa mai departe. Când am încorporat totul, continuăm să amestecăm cu viteză medie, până când obţinem o spumă uşoară, gen mousse. Observaţie: După ce am adăugat praful de copt, nu mai trebuie să amestecăm mult. Ungem cu unt o formă de copt semirotundă, o presărăm cu făină şi o golim, păstrând doar ce s-a lipit de unt. Turnăm aluatul în formă şi îl coacem timp de 45 de minute în cuptorul preîncălzit. Între timp, preparăm limonada. Stoarcem lămâile într-o cană, adăugăm zahărul şi amestecăm până când se dizolvă. Adăugăm apa. Când prăjitura e gata, o scoatem din cuptor şi o lăsăm să stea două ore, ca să ajungă la temperatura camerei. Aşezăm o farfurie pe formă şi, scuturând uşor, scoatem prăjitura. Dacă a ieşit, o punem înapoi în formă. Observaţie: Dacă nu iese, o punem înapoi în cuptor pentru câteva minute, după care putem să încercăm încă o dată. În decurs de 30 de minute, turnăm limonada peste prăjitura aflată iar în formă, treptat, din 10 în 10 minute, ca prăjitura s-o absoarbă. Când am terminat, o răsturnăm pe un platou şi o stropim cu restul de limonadă. Dacă pare prea uscată, putem s-o mai stropim cu limonadă. O servim presărată cu alune tăiate mărunt. Putem s-o decorăm cu lămâie.