Emisiune asociată:
De La Un Anotimp La Altul
1. sezon 5. parte
Preparare
Spălăm căpșunele, le îndepărtăm cozile, le tăiem în două și le punem într-un bol termorezistent. Presărăm zahărul, stropim cu esență de vanilie, le dăm la cuptor la 200°C și le coacem până când căpșunele se scurg și se îngroașă puțin. Le scoatem și le lăsăm să se răcească complet.
Punem laptele într-o cratiță mică împreună cu o jumătate din zahăr, cu esența de vanilie și cu păstaia de vanilie și le aducem la fierbere.
Punem restul de zahăr într-un bol cu gălbenușurile, cu făina și cu amidonul și le amestecăm până se omogenizează. Adăugăm laptele cald, lingură cu lingură, apoi, când ouăle sunt calde, adăugăm tot laptele, amestecăm până la omogenizare și punem din nou totul în cratiță. Îl gătim la foc mic, amestecând constant până când se îngroașă. La sfârșit, îndepărtăm păstaia de vanilie și adăugăm untul. Punem hârtie de copt deasupra pentru a nu se coji, se răcește complet și se dă la frigider până când este gata de utilizare.
Întindem foile de foitaj, le ungem cu ulei și le presărăm bine cu zahăr pe ambele părți. Tapetăm o tavă de copt cu hârtie de copt, așezăm foile de foitaj deasupra, apoi punem o foaie de hârtie de copt deasupra și punem o altă tavă deasupra ca greutate. Coacem în cuptorul preîncălzit la 200°C timp de 15 minute, apoi întoarcem foaia, punem din nou hârtia de copt și cealaltă tavă deasupra și coacem pentru încă zece minute. Când sunt aurii și zahărul s-a caramelizat, le scoatem din cuptor și le tăiem în dreptunghiuri de dimensiuni egale cu ajutorul unui cuțit ascuțit.
Punem crema de patiserie într-un poş, punem mici sfere pe un dreptunghi, punem deasupra căpșunele răcite, apoi un alt strat de foitaj, cremă și căpșune. La final, terminăm cu un strat de foitaj.