Emisiune asociată:

Róbert Bede: Regiuni, Arome, Tradiţii
1. sezon 6. parte
Preparare
Curățăm cartofii de coajă și îi tăiem în felii mici. Adăugăm apă cât să-i acopere, îi sărăm și îi fierbem până se înmoaie. Îi pasăm în zeama în care au fiert, până când obţinem o masă fină. Condimentăm după gust cu sare și, amestecând constant pentru a nu se arde, adăugăm suficientă făină albă pentru a obține un aluat ferm și aerat.
Topim jumătate din untură într-o tigaie și rupem în ea găluştile cu o lingură de lemn. Între timp, nu facem economie cu untura topită. Prăjim găluştile într-o tigaie până când sunt rumene.
Presărăm cu brânză de vaci deasupra și servim.
Le putem mânca și fără brânză de vaci, cu ceapă prăjită. Pentru asta, prăjim ceapa galbenă tăiată cubulețe în 50-100 g de untură, presărăm cu boia roşie măcinată și o punem peste găluştele tăiate felii.