Emisiune asociată:

De La Un Anotimp La Altul
1. sezon 4. parte
Preparare
Punem făina și sarea într-un bol și adăugăm apa fierbinte, amestecând continuu. Lăsăm să se răcească puţin și frământăm timp de cinci minute până când obținem un aluat omogen. Acoperim și lăsăm să se odihnească timp de cel puțin o jumătate de oră.
După asta, îl împărţim în patru părți egale, formăm bile și le întindem una câte una. În timp ce lucrăm cu o bucată de aluat, se acoperă restul. Îl întindem cât mai subțire, acest lucru fiind important pentru că va fi crocant doar dacă lucrăm cu un aluat cât mai subțire posibil.
Ungem aluatul întins cu ulei de susan, îl presărăm cu un sfert din ceapa verde curățată și tăiată cubulețe și îl asezonăm ușor cu sare. Rulăm aluatul strâns, ca o clătită, apoi îl înfășurăm în formă de melc. Mai întâi, aplatizăm melcul rezultat cu mâinile, apoi îl întindem cu ajutorul unui sucitor până la o grosime de o jumătate de centimetru (o parte din feliile de ceapă vor ieși în afară, dar nu-i nimic). Pregătim toate cele patru plăcinte în același mod.
Încălzim o lingură de ulei într-o tigaie și prăjim plăcintele la foc mediu-mare până când devin aurii. Le întoarcem la fiecare unu-două minute, pentru un total de șase minute.
Amestecăm ingredientele pentru sos și le servim cu plăcinta.