Emisiune asociată:
Deserturi De Sarbăotare Cu Prăjiturela
1. sezon 19. parte
Preparare
Mod de preparare blat:
Separăm albușurile de gălbenușuri. Batem albușurile spumă împreuna cu un praf de sare (pastram 1 lingură de albuș pentru decor). Batem/mixam gălbenușurile împreuna cu zahărul și vanilia până devin galben pal și își dublează volumul.
Cernem făina împreună cu cacaoa și le adăugăm peste galbenușuri – amestecăm ușor până formăm o pastă.
Adaugăm 2 linguri de albuș peste compoziția cu galbenuș și făină și încorporăm ușor, apoi adaugăm restul de albuș și încorporăm cu mișcări ample – realizăm aceste mișcări deoarece nu vrem să spargem bulele de aer înglobate în albuș – ele ajută blatul să crească la copt.
Pe tava cu care e dotat cuptorul punem hârtie de copt, apoi turnăm și întindem într-un strat uniform compoziția.
Coacem la cuptorul preincalzit la 180 de grade (funcția ventilatie) pentru 12 minute.
După cele 12 minute, scoatem tava de la cuptor/
Pudrăm un prosop de bucătărie cu zahăr pudră.
Punem blatul, cu grijă, cu tot cu hârtie pe prosop – partea de deasupra, neacoperită de hartie este cea care intra în contact cu prosopul.
Rulăm prosopul cu tot cu blat într-un sul strans bine și îl lăsăm așa pană se răcește – faptul ca îl rulăm cat este cald va preveni craparea blatului și va ajuta la păstrarea formei.
Amestecăm crema de brânză cu vanilia și zahărul.
Mod de preparare crema decor:
Tăiem ciocolata bucățele și o punem într-un bol. Turnăm peste ciocolată frișca fierbinte (o luăm de pe foc exact înainte de a ajunge la punctul de fierbere).
Așteptăm doua minute, apoi amestecăm cu un tel până obținem o cremă lucioasă.
Adăugăm cubul de unt și îl inglobam pană se topește.
Dăm crema la rece până se răcește complet. După ce s-a răcit complet, o mixăm până se deschide la culoare și își dublează volumul.
Montaj:
Desfacem blatul din prosop și dezlipim hartia de copt de pe el – vom observa că își va păstra forma. Intindem uniform crema cu branza, presaram vișinele, apoi rulăm la loc.Tăiem oblic o parte din rulou (mai scurtă) și o atașăm de una dintre părțile ruloului lung – vrem să obținem efectul de buturugă, creangă.
Distribuim crema pe suprafața „buturugii” – dacă întindem cu spatula sau lingura se va crea efectul de coajă de copac. Dacă vrem un efect mai evident, putem să facem model cu ajutorul unei furculițe. Decoram cu rozmarin și visine.