Emisiune asociată:

De La Un Anotimp La Altul
1. sezon 15. parte
Preparare
Într-o cratiță mare, aducem apa la fierbere și, când dă în clocot, adăugăm 1 lingură de sare. Tăiem tulpinile de la varză. Punem întreaga căpățână de varză în apa clocotită. Alegem frunzele de varză, una câte una, pe măsură ce încep să se desprindă de pe căpățână – fierbem timp de aproximativ 2 minute pentru fiecare frunză, astfel încât să fie elastice, dar, cu siguranță, să nu se destrame. Vom avea nevoie de 18-20 de frunze intacte în total.
Între timp, pregătim umplutura de carne. Tăiem grosier ceapa. Încălzim uleiul și untul într-o cratiță medie și adăugăm ceapa și usturoiul tocate grosier. Le gătim la foc mediu timp de 15 minute. Le transferăm într-un castron, adăugăm orezul fiert până la consistența unei scobitori și carnea tocată. Asezonăm cu maghiran, sare și piper. Amestecăm cu mâna și umplem foile de varză răcite.
Așezăm pacheţelele umplute strâns într-o oală, acoperim cu frunzele de varză rămase, adăugăm supa de bază și fierbem până se înmoaie.
Pentru sosul de roșii, adăugăm untul în cratița în care a fost preparată umplutura. Rumenim în tigaie făina și pasta de tomate și adăugăm supa de bază. Amestecăm până se omogenizează și adăugăm roșiile. Asezonăm cu sare, piper și puțin zahăr sau miere. Gătim până când se îngroașă, apoi transferăm pachţelele gătite în sosul de roșii și le încălzim pentru a le combina.
Variantă: fierbem stafide în sosul de roșii pentru a obține un sos mai dulce și mai interesant.