TV Paprika Logo

Somn

Medie

Preparare

În timp ce apa fierbe cu sare, piper și foi de dafin, curățați peștele, cu mare grijă însă, pentru a păstra intact scheletul peștelui, pentru că are o importanță foarte mare pentru montaj. Somnul nu trebuie să fie eviscerat; se eviscerează după ce i se pliază burta. Tăiați cu atenție burta și la fel și pe partea dorsală a coloanei, ca totul să rămână intact. E de preferat să rămână mai multă carne. Se urmărește linia spinării. Cu grijă foarte mare acționați în jurul fierii. Apoi clătiți burta în apă rece.Îndepărtați intestinele. Peștele se pune în apa clocotită, dar nu trebuie ținut foarte mult pentru că se deteriorează scheletul. Până una alta întindeți burta de somn din nou pe masă și încercați să o pliați cât mai mult. Spintecați partea musculoasă pentru a fi de aceeași grosime cu restul burții. Presărați cu puțină sare. Bateți într-un recipient un ou și cât mai fierbe peștele, ungeți burta cu ou și cu puțin ulei. Din carnea pe care o veți dezosa veți face un pilaf cu orez roșu. Cantitățile dintre lichid și orez trebuie să fie de 1 la 4, ca să aibă o consistență cremoasă. Adăugați și ciuperci și la sfârșit apă. Scoateți peștele cu grijă și apoi dezosați-l. Adăugați carnea peste orezul roșu și peste ciuperci și puneți aproximativ 4 căni de apă. Asezonați cu sare și piper zdrobit. Întindeți pilaful pe burta somnului. Apoi puneți peste câteva frunzulițe de busuioc tocate mărunt. Rulați burta, cu grijă, fără să pierdeți foarte mult din compoziție. Ungeți-l cu puțin ou și așezați-ș pe o plită unsă în prealabil cu ulei de măsline. Prăjiți-l pe plită pe ambele părți. De asemenea aveți grijă când îl întoarceți. La final așezați-l pe platou și în oscioarele de la coloana vertebrală înfigeți feliuțe de lămâie, roșii cherry. Pe partea capului, dedesubt, puneți câteva feliuțe de lămâie; pe coloană puneți câteva floricele de busuioc. Poftă bună!

înapoi la listă