Tort de Crăciun cu nuci și portocale confiate de casă

Preparare

Blatul:
Separăm ouăle. Batem foarte bine albușurile în care punem un vârf de sare. Într-un alt vas batem gălbenușurile cu o coajă de lămâie și zahăr din trestie de zahăr până devine o substanță groasă. În amestecul cu gălbenușurile adăugăm smântăna acră și amestecăm. La final, adăugăm ușor zăpada groasă obținută din albușuri, nuci măcinate, făina și praful de copt. Aluatul îl turnăm în două forme rotunde, în care am pus hârtie de copt și coacem la 170 de grade, aproximativ 25 de minute. Coacem blaturile și le lăsăm la răcit. Crema:
În mixerul pentru frișcă, batem frișcă foarte bine. Adăugăm mascarpone, miere, suc de lămâie, extract de vanilie și scorțișoară măcinată. Mai amestecăm o dată, ca să se omogenizeze bine crema. Întindem crema obținută peste tort și ornăm.
Portocalele confiate:
Spălăm portocalele și le tăiem în felii rotunde, cu grosimea de jumătate de centimentru. Punem la fiert apă cu zahăr, adăugăm cuișoarele, anasonul și portocalele tăiate. Le fierbem aproximativ 20-30 de minute. Strecurăm portocalele și le lăsăm la răcit, la temperatura camerei (2-3 zile). (le putem și în cuptor la o temperatură joasă, ca să grăbim procesul de uscare). Cu siropul care a rezultat din fierberea portocalelor putem să însiropăm blatul înainte de a pune crema.

Foto: Katalin Sándor

înapoi la listă