Babka cu pătrunjel și pesto

Preparare

Ingredientele pentru pesto le tocăm într-un blender până obținem o pastă cremoasă. La sfârșit adăugăm ulei doar cât să obținem consistența cremoasă potrivită.
Aluatul îl pregătim cu o seară înainte: punem în vasul robotului făina, drojdia, sarea la care adăugăm trei ouă, apă și lapte. Le amestecăm și adăugăm treptat untul moale. Amestecăm 5-6 minute până se adună aluatul. Îl adunăm într-o formă de bulgăraș pe care-l punem într-un vas de sticlă uns cu ulei și-l lăsăm să stea acoperit în frigider toată noaptea (îl lăsăm la dospit cel puțin 4 ore dar poate să stea și 12 ore). Până dimineață se dospește, nu-și va dubla volumul, dar nici nu trebuie. Vom avea un aluat compact, flexibil.
Aluatul dospit îl împărțim în două părți egale. Una din ele o întindem pe un blat de lucru presărat cu făină ca să obținem un dreptunghi de 40×30 cm. Ungem aluatul cu jumătatea din crema de pesto, presărăm peste el semințe de brad prăjite și-l acoperim cu felii de șuncă. Pornind de la o latură lungă îl înfășurăm strâns, după care-l tăiem de-a lungul în două cu un cuțit ascuțit. Cele două bucăți le împletim strâns având grijă tot timpul ca partea cu umplutură să fie în sus. Așezăm cu grijă împletitura în forma de copt unsă cu unt.
Procedăm la fel cu cealaltă porție. Îl lăsăm o oră la dospit într-un loc ferit după care îl coacem 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 190 de grade.

înapoi la listă