Bigos fără carne – mâncare de varză

Preparare

Lăsăm ciupercile în apă minimum o oră pentru rehidratare, după care le strecurăm și le feliem. Zeama de ciuperci rezultată o vom folosi la fiert. Încingem uleiul într-o oală mare și adăugăm ceapa feliată. Caramelizăm la foc mic ceapa și usturoiul feliate subțire. Le scoatem și le punem deoparte. Fierbem varza până se lasă, după care adăugăm varza acră. Condimentăm cu sare, piper, chimion, foi de dafin. Lăsăm câteva minute să fiarbă, după care adăugăm 1 litru de zeamă de ciuperci (zeama în care am înmuiat ciupercile) și supa bază de legume (sau apă) cât să ajungă până la jumătatea verzei (dorim să facem o mâncare scăzută). Adăugăm prunele deshidratate, tocate mărunt, și îndulcim cu puțin zahăr din trestie. O coacem timp de o oră și jumătate, în cuptor, la 140 de grade (dar o putem lăsa chiar și peste noapte la 100 de grade). Ciupercile champignon proaspete le prăjim într-o tigaie și le adăugăm în momentul servirii.

înapoi la listă