Chlodnik – supă rece de sfeclă

Preparare

Curățăm sfecla și o tăiem în cubulețe. Lăsăm una deoparte. O vom folosi mai târziu. În apa fiartă, adăugăm cubulețele de sfeclă, sare, piper și condimentele: cuișoare, ienibahar, chimion, coriandru, ghimbir. Condimentele le punem într-un infuzor de ceai sau într-o bucată de tifon, ca să le putem îndepărta ușor. Putem adăuga și zahăr (sau îndulcitori gen xilitol, miere). Lăsăm să fiarbă aproximativ 15 minute la foc mare până se face sfecla și mai scade supa. La sfârșit, adăugăm sfecla pusă deoparte, tăiată cubulețe. Aceasta îi va da o culoare frumoasă și vom avea astfel în supă și sfeclă crocantă proaspătă, mai ales dacă e sfeclă de vară. Lăsăm să se răcească la temperatura camerei. Ceapa verde tocată și castraveții răzuiți cu coajă cu tot îi punem într-un bol mare. Turnăm chefirul caucazian (sau iaurtul) peste ele, după care adăugăm și zeama de sfeclă și le amestecăm. Punem și mărarul. Putem adăuga și câteva picături de zeamă de lime, după gust. O servim răcită la gheață.

înapoi la listă