Conopidă întreagă coaptă

Preparare

Alegem o căpățână medie de conopidă frumoasă, proaspătă. Rupem frunzele exterioare și tăiem o parte din cotor, dar lăsăm câteva pe conopidă, fiindcă le vom fierbe împreună (frunzele caramelizate sunt cele mai gustoase). Să căutăm o oală în care încape conopida întreagă. Umplem oală cu apă și o punem la fiert. Punem în apă 2 linguri de sare și aproximativ 30 g de unt, de la care legumele se fac zemoase și dulci. Asta este rețeta de bază, dar dacă o preparăm des, o vom putea diversifica prin adăugare de vin alb, foi de dafin, curcuma etc. în apă. Punem conopida întreagă în apa sărată care fierbe. O lăsăm să fiarbă aproximativ 15 minute sau până când putem înfige ușor în ea un cuțit ascuțit. Pornim cuptorul și-l preîncălzim la temperatura maximă de 250-260 de grade. Scoatem conopida cu o spumieră și o ștergem bine cu prosoape de hârtie. (Nu aruncăm apa în care a fiert, e o bază de supă cu un gust plăcut, din care putem face imediat o supă). Conopida fiartă o așezăm pe o tavă căptușită cu hârtie de copt. O stropim cu 2-3 linguri de ulei de măsline. O coacem în cuptor 35 de minute. Ajustăm acest timp de coacere experimentând, în funcție de performanțele cuptorului și mărimea conopidei. E gata când e prăjită frumos, uniform și are și 2-3 pete caramelizate pe suprafață. O servim întreagă, completată în mici boluri cu smântâna, iaurt, sos de chili, alune prăjite sau nuci caju.

înapoi la listă