Cozonac De Ierusalim

Medie
Medie
Multă

Preparare

Merită să pregătim cu o seară mai devreme atât aluatul, cât şi umplutura. Pentru aluat, punem într-un vas mare făina, zahărul tos, drojdia, sarea, coaja rasă de lămâie (putem folosi şi coajă de portocală), apoi adăugăm cele trei ouă şi apa. Le amestecăm cu robotul de bucătărie sau cu un mixer de mână, apoi adăugăm treptat untul moale. Amestecăm totul timp de cinci-şase minute, până când aluatul e gata. Formăm o bilă, o punem într-un vas de sticlă unsă cu ulei, o acoperim şi o punem în frigider pentru o noapte (sau cel puţin pentru câteva ore), iar dimineaţa, e gata dospită. Pregătim şi umplutura (e mai practic aşa, dar putem să facem asta şi a doua zi). Topim pe o baie de aburi ciocolata mărunţită şi untul. Amestecăm într-un vas zahăr pudră, cacao, sare (şi cardamom). Adăugăm ciocolata topită şi untul, apoi amestecăm totul. Le punem în frigider (până a doua zi, se întăreşte, atunci trebuie încălzită pe o baie de aburi sau în cuptorul cu microunde, ca să fie tartinabilă, dar nu lichidă). A doua zi, dimineaţa, împărţim în două aluatul şi umplutura (merită cântărite, ca ambele bucăţi să fie egale). Întindem una dintre bucăţile de aluat pe masa de lucru, presărată cu făină, până obţinem un dreptunghi de 30 pe 40 cm. Îl ungem cu jumătate din umplutura de ciocolată, îl presărăm cu nuca mărunţită şi coaja de portocale confiată. Îl rulăm pe lungime. Îl tăiem pe mijloc, de-a lungul ruladei, cu un cuţit ascuţit, apoi le împletim de-a lungul, în trei părţi. Îl aşezăm cu grijă într-o formă de cozonac. Repetăm operaţiunea cu cealaltă porţie de aluat şi umplutură. Îi lăsăm la dospit pentru o oră, într-un un loc ferit de curent. Le coacem în cuptorul încălzit la 190 de grade, timp de 30 de minute. Între timp, fierbem într-o oală mică zahărul şi apa, apoi răcim un pic siropul obţinut, cu care vom stropi cozonacii fierbinţi. Îi lăsăm să se răcească de tot, apoi îi feliem.

înapoi la listă