Orez persan cu scoarță crocantă

Preparare

Pregătim orezul: îl clătim într-un vas mare, îl strecurăm și repetăm până ce apa este complet transparentă. Punem apă la fiert într-o oală mare de 5 litri, adăugăm 40 g sare și când fierbe apa, punem orezul. Așteptăm să dea din nou în clocot, apoi mai amestecăm uneori, ca să nu se lipească boabele. Îl fierbem timp de 8-10 minute la foc mare, ca exteriorul să fie fiert, dar interiorul să rămână tare. Îl strecurăm și-l spălăm cu apă rece, după care îl întindem la uscat pe un prosop de bucătărie. Cam un sfert din cantitatea totală îl amestecăm cu usturoi și șofranul hidratat. Încingem ulei într-o oală peste care punem orezul amestecat cu iaurt și îndesăm bine acest strat în oală, lăsând să se prăjească timp de câteva minute. Acesta va fi stratul crocant. Apoi, punem jumătate din cantitatea de orez peste acest, iar peste el, ghiveciul. Apoi urmează ultima porție de orez pe care o clădim în formă de piramidă în vas, ca să nu se atingă de pereții acestuia. Facem cu lingura 4 adâncituri în vârful piramidei în care turnăm restul de șofran și untul topit care se îmbibă în orez. Învelim vasul strâns cu prosoape de hârtie și un capac și mai punem la abut vasul pentru 15 minute. Așteptăm câteva minute și întoarcem vasul cu capul în jos pe o tavă și astfel, stratul crocant va fi în partea de sus.

înapoi la listă