Ragut de legume condimentat cu semințe de floarea soarelui prăjite

Preparare

Preîncălzim cuptorul la 220 de grade. Curățăm cartofii, cei mai mari îi tăiem în două, cei mici îi lăsăm întregi. Îi amestecăm cu uleiul de măsline, presărăm sare peste ei după care îi așezăm pe jumătatea unei tăvi căptușite cu hârtie de copt. Îi coacem 15 minute. Între timp curățăm guliile și le tăiem cubulețe, feliem dovleceii și tocăm mare frunzele de conopidă și toate celelalte legume rămase. Le amestecăm și pe acestea cu uleiul de măsline. După cele 15 minute, când cartofii sunt copți pe jumătate, scoatem tava (cu mânuși, fiindcă e fierbinte) și pe cealaltă jumătate vom așeza legumele. O punem înapoi în cuptor și o mai lăsăm 20 de minute. În acest timp se vor coace legumele și se vor prăji frunzele. În timp ce se coc legumele preparăm sosul condimentat: topim untul într-o cratiță și adăugăm uleiul. Adăugăm ceapa tocată mărunt, usturoiul și ghimbirul și le călim. Adăugăm condimentele, le călim câteva secunde după care turnăm peste ele 400 ml de apă. Adăugăm semințele de floarea soarelui și sarea și le fierbem 15 minute sub capac. Amestecăm totul cu un blender vertical (se va îngroșa de la ceapă și semințele de floarea soarelui). Adăugăm smântâna și o mai lăsăm să fiarbă la foc mare câteva minute. Adăugăm toate legumele coapte în cuptor și în plus eventual 100-150 g de boabe de mazăre verde congelată. Amestecăm cu grijă și le luăm de pe foc. În iaurt punem câteva linguri de sos fierbinte, amestecăm până la omogenizare, îl turnăm înapoi în ragut și amestecăm bine. Nu-l mai ținem la fiert după ce am pus iaurtul fiindcă se taie. La servire ornăm cu ceapă verde feliată, cu frunze de coriandru, dacă avem, și cu iaurt. Dacă e destinat doar adulților putem să-l preparăm mai iute, dar dacă îl consumă și copii îl facem fără ardei iute, dar servim cu sos de chili sau chili natur.

înapoi la listă