Tort de caramel sărat

Preparare

Preîncălzim cuptorul la 175 de grade. Ungem cu unt două forme de tort detașabile și le presărăm cu făină.
BLATUL. Batem ouăle în robot și adăugăm treptat zahărul în timp ce robotul lucrează. Amestecăm 5-7 minute, timp în care spuma de ou minimum își va dubla volumul. Încălzim untul și laptele până se topește untul. Îl lăsăm să se răcească puțin.
Amestecăm făina cu praful de copt și sarea după care o adăugăm la spuma de ou. Adăugăm și amestecul de unt topit cu lapte, apoi vanilia. Împărțim aluatul în cele două forme și le coacem în 25 de minute. Înainte de a le scoate din cuptor, înțepăm blatul și dacă nu se lipește de scobitoare, este gata. Le scoatem din forme și le lăsăm să se răcească.
SOSUL DE CARAMEL. Punem zahărul într-o tigaie mare și începem să-l topim la foc mediu. Nu amestecăm! Ținem tigaia pe foc până se topește zahărul și va deveni auriu dar încă nu este ars. O luăm de pe foc, adăugăm untul și-l omogenizăm bine cu zahărul și dacă trebuie, îl reîncălzim. Adăugăm încet frișca și amestecăm bine după care sărăm și amestecăm din nou. Turnăm sosul de caramel într-un borcan și-l lăsăm să se răcească de tot înainte de folosire.

înapoi la listă