Tort Tiramisù

Medie
Medie
Multă

Preparare

Ungem cu unt şi dăm cu făină o formă de tort de 20 cm în diametru. Pentru blatul de tort, încălzim într-o oală unt şi lapte, până când se topeşte untul, apoi lăsăm să se răcească un pic. Amestecăm făina cu praful de copt. Amestecăm ouăle cu zahărul până când obţinem o cremă albă, pe urmă, adăugăm untul topit şi laptele, apoi, şi amestecul de făină. Turnăm aluatul în forma pregătită şi-l coacem timp de 40-45 de minute, în cuptorul preîncălzit la 175 de grade. Verificăm aluatul prin împungere şi, dacă acesta nu se lipeşte de cuţit, putem să-l scoatem din cuptor. Îl lăsăm să se răcească, îl scoatem din formă şi împărţim blatul în patru felii. Pentru siropul de cafea, fierbem într-un vas cafeaua cu zahărul. Adăugăm whisky-ul doar când zahărul s-a topit, ca să nu se evapore alcoolul. Lăsăm amestecul să se răcească. Pentru cremă, amestecăm cu zahăr cele patru gălbenuşuri, deasupra unei băi de aburi, până când devine o cremă albă. Când începe să se îngroaşe, luăm crema de pe foc şi o lăsăm să se răcească. Când s-a răcit, adăugăm brânza mascarpone şi extractul de vanilie, apoi o lăsăm la răcit. Batem cu robotul frişca, până devine tare. O amestecăm uşor cu crema de mascarpone, apoi o răcim iar. Aşezăm primul blat pe fundul unei forme de tort de 24 cm în diametru. Îl înconjurăm cu pişcoturi de şampanie. Stropim blatul cu sirop de cafea, apoi îl ungem cu un sfert din crema de mascarpone. Aşezăm la rând blaturile cu sirop de cafea şi crema de mascarpone. Punem cremă şi deasupra tortului. Înainte de feliere, lăsăm tortul în frigider cel puţin patru ore sau toată noaptea, apoi îl decorăm cu cacao şi ciocolată rasă.

înapoi la listă