Pită De Grădinar

Ușor
Medie
Multă

Preparare

Cuptorul se setează la 180 de grade. Cartofii se taie cubuleţe şi se pun la fiert în apă cât să ajungă la suprafaţa stratului de cartofi, iar când se fac, se zdrobesc. Se amestecă bine cu smântână şi cu unt. Pentru sosul ragu de legume, în puţin ulei de măsline se înăbuşă ceapa tăiată mărunt, morcovii daţi prin răzătoare mare, tulpina de ţelină tăiată felii subţiri şi usturoiul tăiat mărunt. Când legumele încep să se rumenească, se adaugă sare, rozmarin mărunţit fin şi cimbrişor. Se adaugă vin, pastă de roşii şi apă. Se presară cu sare, piper, ½ de linguriţă de nucşoară răzuită şi se lasă la fiert aproximativ o oră, fără capac, până când se obţine un sos consistent şi cu un gust intens. Se adaugă mazărea boabe, dovlecelul tăiat cuburi, ardeii graşi şi se lasă la fiert până când aceştia din urmă vor fi gata. La sfârşit se adaugă puţin lapte, pentru o textură mai cremoasă. Se pune într-un vas termorezistent, deasupra se va aşeza stratul de piure de cartofi şi se va introduce în cuptorul preîncălzit, pentru 30 de minute.

Fotograf Katalin Sándor

înapoi la listă