Plăcinta regilor (galette des rois)

Preparare

Frecăm untul cu zahărul până devine spumos. Adăugăm făina de migdale și sarea și le amestecăm. Încorporăm un ou întreg și whiskey-ul. Celălalt ou îl despărțim, albușul îl încorporăm în aluat și gălbenușul îl punem deoparte. Punem crema în frigider pentru o jumătate de oră.
Întindem primul strat de aluat de foietaj în forma de plăcintă. Repartizăm uniform crema cu migdale peste el, păstrând 1 cm liber de jur-împrejur. Ascundem o migdală în umplutură. Marginea aluatului o ungem cu apă rece, așezăm al doilea strat de aluat deasupra și lipim marginile. Facem modele în stratul de sus cu un cuțit ascuțit.
Gălbenușul pus deoparte îl amestecăm cu o lingură de apă rece și ungem plăcinta. O punem în frigider pentru o jumătate de oră. După aceea o ungem încă o dată și facem câteva tăieturi în aluat ca să se poată elibera aburii. Coacem plăcinta în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, timp de 35 de minute până capătă culoare aurie. Lăsăm să se răcească puțin înainte de a o felia. Potrivit tradiției, cel care va găsi migdala în felia lui de prăjitură, va fi rege pentru o zi.

înapoi la listă