Emisiune asociată:

Dóra Havas Si Prajiturile Ei De Vis
2. sezon 9. parte
Preparare
Preîncălzim cuptorul la 220 de grade. Tava de copt (de 33×40 cm) o acoperim cu hârtie de copt pe care o ungem cu unt în strat subțire. Batem albușurile de ou, adăugăm câte o lingură de zahăr și mai batem spuma până devine fermă și lucioasă. O punem deoparte.
Amestecăm făina de migdale cu zahărul pudră în bolul robotului. Adăugăm ouăle și începem să mixăm până își dublează volumul. Adăugăm făina, apoi cu grijă, încorporăm și spuma de albușuri. Turnăm aluatul în tava de copt, pe care o punem în cuptorul fierbinte pentru 12 minute, până ce pișcotul va avea ținută și în mijloc. Îl scoatem pe un grilaj, înlăturăm hârtia și-l lăsăm să se răcească.
Frișca o încălzim până dă în clocot, o turnăm peste ciocolata mărunțită și le amestecăm până se topește ciocolata și obținem o cremă lucioasă. O lăsăm deoparte la temperatura camerei până o vom folosi.
Punem gălbenușurile în vasul mixerului. Zahărul cu apa le punem la fiert, până ating 110 de grade, așa obținem un sirop gros, transparent. Pornim mixerul și batem gălbenușurile apoi în jet subțire, adăugăm siropul de zahăr, mixând încontinuu, până ce amestecul se dublează în volum și devine de consistență cremoasă. Adăugăm untul în bucățele și vanilia.
Tăiem blatul de pișcot în două, apoi cele 2 bucăți le tăiem în două pe orizontală, astfel obținem 4 blaturi. Pe primul îl ungem cu dulceață de zmeură peste care întindem jumătate din crema cu unt, punem următorul blat, pe care întindem crema de ciocolată iar peste ea, dulceață de zmeură. Următorul blat va avea iar dulceață și crema cu unt iar peste ea punem ultimul blat. Punem tortul în frigider pentru minimum o oră.
Pregătim glazura. Mărunțim ciocolata și o punem într-un bol termorezistent, alături de untul tăiat cubulețe și frișca și topim totul pe aburi. Luăm vasul de pe aburi când s-au topit ingredientele și le omogenizăm bine apoi lăsăm să se răcească un pic. Scoatem tortul din frigider, îl învelim cu glazura și-l punem înapoi la rece, ca să se întărească. Înainte de servire, tăiem marginile și feliem tortul. Decorăm feliile cu câte o zmeură.